2005.07.26 - Kedd
Időjárási tájékoztató a XIX. Gemenc Kupa mezőnye részére

Időjárásunkat a mai napon is egyszerre több időjárási elem megváltozása is befolyásolja. A skandináv félsziget felett lévő ciklon gyengülő hidegfrontja érinti a Kárpát-medencét is. Ezért a légkör általános labilitása megnövekszik és főként a térség északnyugati felén szórványosan alakul ki záporeső, zivatar. A déli területeken bár területileg kisebb az esélye a csapadéknak, kizárni nem lehet. Így Őcsény térségében a délutáni időszakban egy-két zápor, zivatar szintén kialakulhat.

Ezek az időjárási események kedvezőtlenül befolyásolják a mai nap repülési feltételeit. Egyelőre még a keleti irány látszik viszonylag a legkedvezőbbnek, ezért az útvonalak tervezése is ebben az irányban javasolható.

A repülésre kedvező feláramlások létrejötte 26 fok elérésekor következik be, amely előreláthatólat 12 óra körül következik be.

A légköri feláramlások következtében megjelenő gomolyfelhők mennyisége 2-3/8 lesz általában, a felhőzet alapja 1400m-ről kezd emelkedni. A délután második felében az említett csapadékhajlam néhány helyen várható.

Összegezve a mai napon egy viszonylag rövidebb szám megrendezése a verseny mezőnyének reálisnak látszik.

Készítette: Szabó Kálmán


2005.07.26 - 14:30
Délutáni tájékoztató a XIX. Gemenc Kupa vitorlázórepülő verseny mezőnye részére

A legfrissebb (14:00) műhöld- és radaradatok alapján egyelőre továbbra is a Nagykanizsa-Miskolc vonaltól északra van nagy esélye a helyi záporok, zivatarok kialakulásának.

A Délkelet-Dunántúl, így Őcsény térsége is a kedvezőbb területek közé tartozik, ahol a csapadék esélye (egy-két helyen) csak 30% körül van.

Ezért a következő órák kedvezően alakulnak egy (újabb) sikeres versenyszám lebonyolításához.

Készítette: Szabó Kálmán